Cap a un moviment internacionalista LGBT

(Clic AQUÍ para leer versión en español)

L’arribada de Trump a la Casa Blanca ha suposat l’immediat inici d’un procés de desmantellament en matèria de drets civils als Estats Units, alimentat per un discurs extremista que té el seu reflex en els moviments d’extrema dreta del s. XXI. No obstant, l’altra cara de la moneda ha estat la creació d’un moviment de resistència que es va iniciar amb la Women’s March el passat mes de gener. Aquesta manifestació, inicialment pensada com a una protesta feminista als Estats Units, va tenir un impacte molt més gran del que s’havia imaginat en un principi: centenars de ciutats arreu del món van acollir concentracions en les que van confluir moviments feministes però també antiracistes, socialistes, pacifistes i també activistes LGBT.

Alguns argumentaven que la ofensiva lliberticida de Trump podria donar inici a una reacció organitzada per fer-hi front. Hi ha qui parla de la creació d’un moviment de resistència civil. I, donat que precisament un dels col·lectius més afectats per les polítiques del nou President és la comunitat LGBT, aquesta resistència organitzada es fa més necessària que mai, tant als Estats Units com a nivell mundial.

Amenaces globals

Perquè les polítiques de Trump no són la única amenaça – ni la més important – contra el col·lectiu LGBT actualment. És obvi que l’auge de l’extrema dreta – tant a Europa i als EUA – crea un important risc de retrocés de drets, i les noves polítiques de la Casa Blanca en són un bon exemple.

No obstant, Europa també veu perillar la seva condició de continent més avançat en drets LGBT. Molts països del vell continent segueixen reticents en l’equiparació de drets i perpetuen la discriminació per motius d’orientació sexual i identitat de gènere. A tall d’exemple, Itàlia i Alemanya segueixen sent les grans excepcions d’Europa Occidental en quant al reconeixement del matrimoni igualitari. Eslovènia, per la seva banda, va dir “no” a aquesta igualtat en un referèndum que va tenir lloc l’any passat.  A tot això, cal sumar-li el preocupant augment dels delictes d’odi per motius d’orientació sexual o identitat de gènere en els últims anys – especialment en països com Espanya –, l’existència de països que castiguen penalment l’homosexualitat a nivell mundial, i, sobretot, la gran amenaça que el terrorisme d’Estat Islàmic suposa per al col·lectiu LGBT.

Construint ponts: solidaritat i internacionalisme

Davant d’unes amenaces que no coneixen de fronteres, es fa imprescindible crear un moviment que també vagi més enllà dels límits dels països. I cal fer-ho de la mateixa manera que ho va fer l’internacionalisme proletari del segle XIX. Aquest moviment va néixer de la creença que, ja que el capitalisme és un sistema global,  la classe obrera necessitava crear també un front comú a nivell mundial per a fer front a la opressió i defensar els seus drets de manera efectiva. Segons l’internacionalisme proletari, els treballadors han de ser solidaris amb els problemes que pateixen els treballadors d’altres països i lluitar pels interessos comuns de la seva classe a nivell global. Aquesta idea naixia, sobretot, d’un sentiment de solidaritat.

És necessària, doncs, la creació d’un moviment internacionalista LGBT per fer front a les creixents amenaces globals. És important, això sí, no caure en l’endogàmia: no oblidem que l’homofòbia acostuma a anar de la mà del masclisme, el racisme…etc. És per això que la lluita LGBT no s’ha de centrar només en ella mateixa sinó que ha d’anar de la mà de la lluita feminista i antiracista, entre moltes d’altres.

És imprescindible, doncs, que la comunitat LGBT d’un determinat país es mantingui informat sobre què està passant amb els col·lectius de la resta del món. En especial, a Europa hem d’estar atents al que passa a la resta de països del continent però sobretot hem de posar la mirada en els reptes que han d’afrontar altres col·lectius de la resta del planeta. No ens podem permetre viure en una bombolla.

A això segueix la necessitat de construir ponts entre associacions LGBT d’arreu del món per a compartir experiències i explorar possibilitats d’oferir suport mutu.  És un pas essencial per a la creació de xarxes de solidaritat que puguin brindar ajuda efectiva a països on la discriminació i la violència per motius d’orientació sexual o identitat de gènere estan a l’ordre del dia. En aquest sentit, un dels temes més urgents actualment i on més es pot treballar es en l’acollida de refugiats LGBT.

Gràcies a associacions com ILGA, que porta més de 38 anys reunint associacions LGBT d’arreu del món, aquest ideal d’internacionalisme és més que un discurs teòric. ILGA té estatus consultiu davant les Nacions Unides. Són especialment coneguts els seus informes sobre els països que encara criminalitzen l’homosexualitat. Més recentment cal destacar la creació de la plataforma All Out o l’organitació OutRight.

El procés de globalització que ha experimentat el món en les darreres dècades ha perjudicat a la humanitat en molts sentits. No obstant, un dels efectes positius de la globalització és precisament la creació d’aquests moviments internacionals per a defensar els drets humans. Cal mantenir l’esperança i alimentar la consciència de que només un moviment global pot fer front als actuals reptes que amenacen a la igualtat i dignitat de totes les persones.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s