Història d’un refugiat LGBT

(Desplazar hacia abajo para leer versión en español)

A les zones de Síria i Iraq controlades per Estat Islàmic, ser homosexual significa la mort. Les persones LGBT són perseguides, detingudes i executades públicament. Estat Islàmic espia mòbils, perfils de Facebook i crea comptes falsos a les xarxes socials per a parar “trampes” a persones homosexuals i així poder-les identificar i iniciar la brutal persecució.

Les execucions públiques de persones homosexuals són celebrades per gran part de la població local, i Estat Islàmic en penja les imatges a internet per sembrar la por. Subhi Nahas, un jove gay sirià de 28 anys, estava convençut que “aquell també seria el seu destí”. Afortunadament, Naha va aconseguir escapar a un lloc segur, i avui pot explicar la seva colpidora història.

Persecució homòfoba a Síria

La guerra de Síria ha colpejat especialment al col·lectiu LGBT. L’any 2011, el govern de Bassar Al-Assad va iniciar una campanya mediàtica per a “acusar” als rebels de ser homosexuals. A la vegada, les autoritats duien a terme batudes policials a locals d’oci gai, on els presents eren detinguts i torturats. Per la seva banda, quan Estat Islàmic va prendre el poder en diverses zones de l’est de Síria, van anunciar que portarien a terme una “neteja” de totes aquelles persones involucrades en “sodomia”. Les detencions i execucions van incrementar dramàticament, mentre Estat Islàmic començava a publicar material fotogràfic de les atrocitats comeses.

L’any 2012, Subhi Nahas va ser també detingut per un grup de soldats mentre anava a la universitat, a la ciutat síria de Idlib. Va ser traslladat a un edifici aïllat, on va ser víctima de violència física i de tot tipus de burles relacionades amb la seva orientació sexual. Miraculosament, Nahas va ser posat en llibertat i va poder evitar ser executat.

Va escapar primer al Líban i després a Turquia, però les amenaces de mort el van seguir a tots dos països. Un antic company d’escola, que s’havia unit a Estat Islàmic, va fer-li arribar un missatge fent-li saber la seva intenció de trobar-lo allà on fos i matar-lo.

En aquest punt, Nahas ja havia estat reconegut com a refugiat per l’ACNUR, i es trobava a l’espera de ser reubicat en un tercer país. No obstant, no va ser fins que el seu avió es va enlairar de Turquia en direcció als EUA que Nahas va poder respirar tranquil. Fins llavors no es va poder desprendre de la seva por de ser assassinat per ser homosexual.

De víctima a activista

Nahas, que va ser rebutjat també per la seva família, ha passat de ser perseguit per la seva orientació sexual a ajudar a altres que encara es troben en aquesta mateixa situació. Actualment viu a Califòrnia i treballa per a ORAM, una organització que té com a objectiu ajudar als refugiats LGBT a escapar de la persecució i obtenir asil en un lloc segur.

El passat 2015, Nahas va ser la primera persona en adreçar-se al Consell de Seguretat de la ONU per denunciar la persecució del col·lectiu LGBT per part d’Estat Islàmic. El va acompanyar, per via telefònica, un altre home resident a l’Iraq, que va intervenir de manera anònima per protegir-se, ja que també es trobava amenaçat al seu país per ser homosexual.  Nahas va comparèixer davant les Nacions Unides per aportar el seu testimoni i exigir accions per salvar el poble sirià i també tots aquells que són perseguits per ser qui són.

El problema subsisteix

Segons Neil Grungras, director executiu de ORAM, els refugiats LGBT han sofert persecucions no només dels Estats i les seves forces armades, sinó també per part de les seves pròpies famílies i comunitats. Actualment, uns 400 refugiats LGBT provinents de Síria es troben a Turquia, en la mateixa exacta situació que va haver de viure Nahan: esperen a ser reubicats en un país segur. Mentrestant, es troben en un país on les amenaces de mort no els abandonen. Molts d’ells són atacats per part d’altres refugiats, i han sofert tanta persecució i violència que tenen por de revelar la seva orientació sexual davant d’organismes oficials de les Nacions Unides. Això últim dificulta en gran mesura les tasques d’ajuda als refugiats LGBT.

Durant el seu discurs davant la ONU, Subhi Nahas va afirmar que havia estat testimoni de l’aniquilació de tota humanitat en el seu país d’origen. La seva esperança és que el seu missatge afavoreixi la integració i serveixi com a prova de que el terme “LGBT” no és un concepte inventat per Occident, sinó que inclou també comunitats de l’Orient Mitjà, de l’Àfrica i d’arreu del món.

Els col·lectius LGBT de països com Síria pateixen una doble victimització, ja que no només són víctimes de la guerra sinó que també ho són de la persecució homòfoba. Necessiten ser reconegudes per Occident com a comunitats en perill, i el seu destí depèn en gran mesura de la solidaritat d’altres col·lectius LGBT arreu del món. Solidaritat que pot portar a crear consciència i pressionar als governs d’Occident per a que proporcionin un refugi segur per als que fugen d’aquestes persecucions. Aquesta és la única esperança per a persones que, com Nahas, viuen sota una constant amenaça.

És important no oblidar que no queden tan lluny aquells temps en que les persecucions homòfobes estaven a l’ordre del dia al continent europeu. I que, mentre a Occident la comunitat LGBT recull els fruits de la llarga lluita per al reconeixement dels seus drets, a altres indrets del món la situació és poc menys que dramàtica per a aquesta minoria.

Per saber més sobre refugiats LGBT, clica aquí

.


ESP:

Historia de un refugiado LGBT

En las zonas de Siria e Irak controladas por Estado Islámico, ser homosexual significa la muerte. Las personas LGBT son perseguidas, detenidas y ejecutadas públicamente. Estado Islámico espía móviles, perfiles de Facebook y crea cuentas falsas en las redes sociales para tender “trampas” a personas homosexuales y así poderlas identificar e iniciar la brutal persecución.

Las ejecuciones públicas de homosexuales son celebradas por una gran parte de la población local, y Estado Islámico sube imágenes de ello en internet para sembrar el miedo. Subhi Nahas, un joven gay siriano de 28 años, estaba convencido de que “aquél también sería su destino”. Afortunadamente, Naha logró escapar a un lugar seguro, y hoy puede explicar su conmovedora historia.

Persecución homófoba en Siria

En 2011, al inicio de la guerra de Siria, el gobierno de Bassar Al Assad inició una campaña mediática para “acusar” a los rebeldes de ser homosexuales. A la vez, las autoridades conducían redadas policiales en locales de ocio gay, donde los presentes eran detenidos y torturados. Por otro lado, cuando Estado Islámico tomó el poder en varias zonas del este de Siria, anunciaron que llevarían a cabo una “limpieza” de todas aquellas personas involucradas en “sodomía”. Las detenciones y ejecuciones incrementaron dramáticamente, mientras Estado Islámico empezaba a publicar material fotográfico de las atrocidades cometidas.

En el año 2012, Subhi Nahas fue también detenido por un grupo de soldados mientras iba a la universidad, en la ciudad siria de Idlib. Fue trasladado a un edificio aislado, donde fue víctima de violencia física y de todo tipo de burlas relacionadas con su orientación sexual. Milagrosamente, Nahas fue puesto en libertad y pudo evitar ser ejecutado.

Escapó primero al Líbano y después a Turquía; pero las amenazas de muerte le siguieron a ambos países. Un antiguo compañero de colegio, que se había unido a Estado Islámico, le hizo llegar un mensaje haciéndole saber su intención de encontrarlo allí donde estuviera y matarlo.

En este punto, Nahas ya había sido reconocido como refugiado por el ACNUR, y se encontraba a la espera de ser reubicado en un tercer país. Sin embargo, no fue hasta que su avión despegó de Turquía en dirección a los EEUU que Nahas pudo respirar tranquilo. Hasta entonces no se pudo desprender de su miedo a ser asesinado por ser homosexual.

De víctima a activista

Nahas, que fue rechazado también por su familia, ha pasado ser perseguido por su orientación sexual a ayudar a otros que aún se encuentran en esta misma situación. Actualmente vive en California y trabaja para ORAM, una organización que tiene como objetivo ayudar a refugiados LGBT a escapar de la persecución y obtener asilo en un lugar seguro. El pasado 2015, Nahas fue la primera persona en dirigirse al Consejo de Seguridad de la ONU para denunciar la persecución del colectivo LGBT por parte de Estado Islámico. Le acompañó, por vía telefónica, otro hombre residente en Irak, que intervino de manera anónima para protegerse, ya que también se encontraba amenazado en su país por ser homosexual. Nahas compareció ante los Naciones Unidas para aportar su testigo y exigir acciones para salvar al pueblo sirio y también todos aquellos que son perseguidos por ser quienes son.

El problema subsiste

Según Neil Grungras, director ejecutivo de Oram, los refugiados LGBT han sufrido persecuciones no sólo de los Estados y sus fuerzas armadas, sino también por parte de sus propias familias y comunidades. Actualmente, unos 400 refugiados LGBT provenientes de Siria se encuentran en Turquía, en la misma exacta situación que tuvo que vivir Nahan: esperando a ser reubicados en un país seguro. Mientras tanto, se encuentran en un país donde las amenazas de muerte no los abandonan. Muchos de ellos son atacados por otros refugiados, y han sufrido tanta persecución y violencia que tienen miedo de revelar su orientación sexual ante organismos oficiales de las Naciones Unidas. Esto último dificulta en gran medida las tareas de ayuda a los refugiados LGBT.

Durante su discurso ante la ONU, Nahas afirmó que había sido testigo de la aniquilación de toda humanidad en su país de origen. Su esperanza es que su mensaje favorezca la integración y sirva como prueba de que el término “LGBT” no es un concepto inventado por Occidente, sino que incluye también comunidades de Oriente Medio, de África y de todo del mundo.

Los colectivos LGBT de países como Siria sufren una doble victimización, ya que no sólo son víctimas de la guerra sino que también lo son de la persecución homófoba. Necesitan ser reconocidas por Occidente como comunidades en peligro, y su destino depende en gran medida de la solidaridad de otros colectivos LGBT alrededor del mundo. Una solidaridad que puede llevar a crear conciencia y presionar a los gobiernos de Occidente para que proporcionen un refugio seguro para los que huyen de estas persecuciones.Esta es la única esperanza para personas que, como Nahas, viven bajo una constante amenaza.

Es importante no olvidar que no quedan tan lejos aquellos tiempos en que las persecuciones homófobas estaban a la orden del día en el continente europeo. Y que, mientras en Occidente la comunidad LGBT recoge los frutos de la larga lucha por el reconocimiento de sus derechos, en otros lugares del mundo la situación es poco menos que dramática para esta minoría.

Para saber más sobre refugiados LGBT, haz clic aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s