10 anys de presó per un ‘graffiti’

(Desplazar hacia abajo para leer versión en español)

10 anys de presó. Aquesta és la pena a la que s’enfronten Giyas Ibrahimov i Bayram Mammadov, dos joves estudiants d’Azerbaitjan membres de NIDA, un moviment juvenil en favor de la democràcia. Teòricament, se’ls acusa de possessió de drogues. La realitat, però, és que van ser detinguts just després de realitzar unes pintades sobre l’estàtua de l’ex-president d’Azerbaitjan. Els fets van ocórrer el passat 10 de maig, quan el país celebrava l’anomenat ‘Dia de les flors’, en el qual es commemora precisament l’aniversari de l’ex-president. Els dos joves van acostar-se a l’estàtua de matinada i hi van pintar ‘Feliç dia de l’esclau’ en to satíric i en protesta per la falta de democràcia que viu el país. Posteriorment, van fer fotografies de les pintades i les van pujar de manera anònima a les xarxes socials. La policia, però, va identificar els joves gràcies a les càmeres de seguretat que vigilen els voltants de l’estàtua, i van procedir a detenir-los. Oficialment, el motiu de la detenció era la possessió d’heroïna per part dels dos activistes. El que va passar a comissaria, no obstant, indica tot el contrari.

TORTURES A COMISSARIA

Durant els interrogatoris, els agents no van fer cap referència a la suposada possessió de drogues i només van preguntar per les pintades, i van demanar reiteradament als joves que es disculpessin per haver insultat i ofès a l’ex-president Heydar Aliyev. Concretament, van exigir als dos activistes que demanessin disculpes públicament davant l’estàtua que havien pintat. Quan aquests s’hi van negar, van rebre una brutal pallissa per part dels agents policials, els quals també els van obligar a treure’s els pantalons, amenaçant-los amb violar-los i obligant-los a netejar els lavabos de comissaria com a forma d’humiliació. Després dels abusos, els joves van acabar reconeixent els càrrecs de possessió de drogues. L’advocat dels activistes, que no va poder comunicar-se amb ells fins després de l’interrogatori, va afirmar que va trobar els joves coberts d’hematomes.

No obstant, durant la compareixença judicial tots dos van retirar les seves confessions sobre la possessió de drogues i van informar dels abusos policials i les amenaces rebudes. El jutge, però, va decretar presó preventiva per als dos activistes, a l’espera del judici, tot i que va acceptar iniciar investigacions sobre els maltractaments a comissaria.

UNA CONDEMNA ABSURDAMENT INJUSTA

El passat mes d’octubre, un Tribunal de Bakú (Azerbaitjan) va condemnar a un dels dos joves, Giyas Ibrahimov a 10 anys de presó per un delicte de possessió de drogues. Tot i que el judici a l’altre activista, Bayram Mammadov, encara continua, és previsible que se li imposi una condemna similar.

Diverses ONGs pro drets humans com Amnistia Internacional i Human Rights Watch ja han condemnat els fets. Consideren als dos activistes d’Azerbaitjan com a presos polítics que s’enfronten a una acusació totalment infundada que intenta amagar el vertader propòsit del seu empresonament: castigar-los per les seves activitats polítiques. El director adjunt d’Amnistia Internacional per a Europa i Àsia ha declarat que ‘la condemna de Giyas Ibrahimov és una parodia absoluta de la justícia. Giyas va ser detingut simplement per pintar un lema en una estàtua, i després va ser torturat per fer-li confessar greus delictes de drogues. Les autoritats ara volen que passi la resta de la seva joventut entre reixes per aquests càrrecs falsos’

AZERBAITJAN: UNA DICTADURA ENCOBERTA

Azerbaitjan, antiga república soviètica situada a l’est de Turquia i Armènia, és un estat teòricament democràtic. No obstant, tot i que s’hi han celebrat diverses eleccions des que es va independitzar de la URSS, Azerbaitjan ha estat considerat com a ‘país no lliure’ per la organització Freedom House. Una resolució del Parlament Europeu de l’any 2015 va descriure la situació a Azerbaitjan com ‘el més gran declivi democràtic en tota la zona d’Euràsia en els últims deu anys’. Activistes, periodistes i altres persones que protesten contra el govern es troben greument reprimits, i sovint són subjectes de tortures i agressions físiques. Segons Giorgi Gogia, director regional de Human Rights Watch, ‘Azerbaitjan compta amb un trist historial de fabricació de càrrecs falsos – normalment per possessió de drogues – per empresonar a joves activistes per la democràcia i dissuadir a altres de seguir el seu camí.

Tot i ser part del Conveni Europeu de Drets Humans i haver ratificat el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, Azerbaitjan compta amb un extens historial de violacions de drets humans. Només en el cas de Ibrahimov i Mammadov ja s’entreveuen vulneracions de la llibertat d’expressió, el dret a l’assistència d’un advocat o la prohibició de tortura. De fet, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat diverses vegades a Azerbaitjan per la repressió continua que exerceix sobre els dissidents polítics. Aquest país, juntament amb Rússia o Turquia, encapçala la llista de països que són part del Conveni Europeu però que a la vegada són coneguts pel seu poc compliment amb els drets humans. Un podria pensar que el Tribunal d’Estrasburg hauria de pressionar més a aquests països. No obstant, el Consell d’Europa es troba davant un greu dilema: com més pressió exerceixi el Tribunal Europeu de Drets Humans, més probabilitats hi haurà de que aquests països decideixin retirar-se finalment del Conveni Europeu, quedant fora de tot control per part del Tribunal.

Mentre el Consell d’Europa fa malabars per evitar que països com Azerbaitjan, Rússia o Turquia es retirin del Conveni, joves activistes com Ibrahimov i Mammadov s’enfronten a la perspectiva de passar la resta de la seva joventut entre reixes. Tot fa pensar que, com tantes altres vegades, la pressió internacional serà la única esperança per a posar fi a la injustícia.

SEGUEIX AQUEST ENLLAÇ PER A SIGNAR LA PETICIÓ QUE HA LLANÇAT AMNISTIA INTERNACIONAL PER A L’ALLIBERAMENT DELS DOS JOVES.


ESP:

10 AÑOS DE CÁRCEL POR UN ‘GRAFFITI’

10 años de cárcel. Esta es la pena a la que se enfrentan Giyas Ibrahimov y Bayram Mammadov, dos jóvenes estudiantes de Azerbaiyán miembros de NIDA, un movimiento juvenil en favor de la democracia. Teóricamente, se les acusa de posesión de drogas. La realidad, sin embargo, es que fueron detenidos justo después de realizar unas pintadas sobre la estatua del ex-presidente de Azerbaiyán. Los hechos ocurrieron el pasado 10 de mayo, cuando el país celebraba el llamado ‘Día de las flores’, en el que se conmemora precisamente el aniversario del ex-presidente. Los dos jóvenes se acercaron a la estatua de madrugada y pintaron ‘Feliz día del esclavo’ en tono satírico y en protesta por la falta de democracia que vive el país. Posteriormente, tomaron fotografías de las pintadas y las subieron de manera anónima en las redes sociales. La policía, sin embargo, identificó a los jóvenes gracias a las cámaras de seguridad que vigilan los alrededores de la estatua, y procedieron a detenerlos. Oficialmente, el motivo de la detención era la posesión de heroína por parte de los dos activistas. Lo que pasó en comisaría, sin embargo, indica todo lo contrario.

TORTURAS EN COMISARÍA

Durante los interrogatorios, los agentes no hicieron ninguna referencia a la supuesta posesión de drogas y sólo preguntaron por las pintadas, y pidieron reiteradamente a los jóvenes que se disculparan por haber insultado y ofendido al ex-presidente Heydar Aliyev. Concretamente, exigieron a los dos activistas que pidieran disculpas públicamente ante la estatua que habían pintado. Cuando estos se negaron, recibieron una brutal paliza por parte de los agentes policiales, los cuales también les obligaron a quitarse los pantalones, amenazándoles con violarlos y obligándolos a limpiar los aseos de comisaría como forma de humillación. Tras los abusos, los jóvenes terminaron reconociendo los cargos de posesión de drogas. El abogado de los activistas, que no pudo comunicarse con ellos hasta después del interrogatorio, afirmó que encontró los jóvenes cubiertos de hematomas.
No obstante, durante la comparecencia judicial ambos retiraron sus confesiones sobre la posesión de drogas e informaron de los abusos policiales y las amenazas recibidas. El juez, sin embargo, decretó prisión preventiva para los dos activistas, a la espera del juicio, aunque aceptó iniciar investigaciones sobre los malos tratos en comisaría.

UNA CONDENA ABSURDAMENTE INJUSTA

El pasado mes de octubre, un Tribunal de Bakú (Azerbaiyán) condenó a uno de los dos jóvenes, Giyas Ibrahimov a 10 años de prisión por un delito de posesión de drogas. Aunque el juicio al otro activista, Bayram Mammadov, aún continúa, es previsible que se le imponga una condena similar.

Varias ONG pro derechos humanos como Amnistía Internacional y Human Rights Watch han condenado los hechos. Consideran a los dos activistas de Azerbaiyán como presos políticos que se enfrentan a una acusación totalmente infundada que intenta ocultar el verdadero propósito de su encarcelamiento: castigarlos por sus actividades políticas. El director adjunto de Amnistía Internacional para Europa y Asia ha declarado que “la condena de Giyas Ibrahimov es una parodia absoluta de la justicia. Giyas fue detenido simplemente para pintar un lema en una estatua, y luego fue torturado para hacerle confesar graves delitos de drogas. Las autoridades ahora quieren que pase el resto de su juventud entre rejas por estos cargos falsos.’

AZERBAIYÁN: UNA DICTADURA ENCUBIERTA

Azerbaiyán, antigua república soviética situada en el este de Turquía y Armenia, es un estado teóricamente democrático. Sin embargo, aunque se han celebrado varias elecciones desde que se independizó de la URSS, Azerbaiyán ha sido considerado como ‘país no libre’ por la organización Freedom House. Una resolución del Parlamento Europeo del año 2015 describió la situación en Azerbaiyán como ‘el mayor declive democrático en toda la zona de Eurasia en los últimos diez años‘. Activistas, periodistas y otras personas que protestan contra el gobierno se encuentran gravemente reprimidos, ya menudo son sujetos de torturas y agresiones físicas. Según Giorgi gogía, director regional de Human Rights Watch, Azerbaiján cuenta con un triste historial de fabricación de cargos falsos – normalmente por posesión de drogas – para encarcelar a jóvenes activistas por la democracia y disuadir a otros de seguir su camino.

A pesar de ser parte del Convenio Europeo de Derechos Humanos y haber ratificado el Pacto Internacional de Derechos Civiles y Políticos, Azerbaiyán cuenta con un extenso historial de violaciones de derechos humanos. Sólo en el caso de Ibrahimov y Mammadov ya se entreven vulneraciones de la libertad de expresión, el derecho a la asistencia de un abogado o la prohibición de tortura. De hecho, el Tribunal Europeo de Derechos Humanos ha condenado varias veces a Azerbaiyán por la represión continua que ejerce sobre los disidentes políticos. Este país, junto con Rusia o Turquía, encabeza la lista de países que son parte del Convenio Europeo pero que a la vez son conocidos por su poco cumplimiento con los derechos humanos. Uno podría pensar que el Tribunal de Estrasburgo debería presionar más a estos países. No obstante, el Consejo de Europa se encuentra ante un grave dilema: cuanto más presión ejerza el Tribunal Europeo de Derechos Humanos, más probabilidades habrá de que estos países decidan retirarse finalmente del Convenio Europeo, quedando fuera de todo control por parte del Tribunal.

Mientras el Consejo de Europa hace malabares para evitar que países como Azerbaiyán, Rusia o Turquía se retiren del Convenio, jóvenes activistas como Ibrahimov y Mammadov se enfrentan a la perspectiva de pasar el resto de su juventud entre rejas. Todo hace pensar que, como tantas otras veces, la presión internacional será la única esperanza para poner fin a la injusticia.

SIGUE ESTE ENLACE PARA FIRMAR LA PETICIÓN QUE HA LANZADO AMNISTIA INTERNACIONAL PARA LA LIBERACIÓN DE LOS DOS JÓVENES.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s